חיסון שפעת בשנת 2021

זה הזמן בשנה שבו ניתן לראות את הפרסומות ואת ההודעות המתקבלות מקופת חולים להגיע ולהתחסן נגד השפעת, מחלה נפוצה שבה עלול להידבק כל אחד. היום בתקופת משבר הקורונה, חשיבות החיסון נגד שפעת עלתה בהרבה, ולכן מומלץ להקפיד השנה, אולי יותר מכל שנה אחרת, להתחסן נגד השפעת. למה כדאי להתחסן? האם החיסון יעיל? ומה עושה מי שבבידוד? כל התשובות במאמר הבא.

יעילות חיסון השפעת

מחלת השפעת היא אחת ממחלות החורף הנפוצות ביותר, ובכל שנה קופות החולים מזמינות את המטופלים שלהן להגיע ולהתחסן. החיסון נגד השפעת ניתן באמצעות זריקה או תרסיס, ובדרך כלל כולל נגיפי שפעת מומתים או מוחלשים. החיסון נחשב בטוח לכל הגילאים, ונחוץ לכל האוכלוסייה, ובמיוחד לאוכלוסיות בסיכון או לצוותים הרפואיים.

מדוע צריך להתחסן בכל שנה?

כאשר מקבלים חיסון, או לחילופין כאשר המערכת החיסונית מפתחת נוגדנים באופן טבעי לאחר הידבקות במחלה, הנוגדים נשארים ויכולים להגן עלינו מפני המחלה פעם נוספת. במקרה של השפעת, הנגיף עובר שינויים משנה לשנה ולכן הנוגדנים שכבר יש במערכת החיסונית לא יעזרו נגד הנגיף המחודש. לכן כדאי להתחסן בכל שנה מחדש נגד השפעת, בהתאם למעקב והתחזיות של גורמי רפואה בארץ ובעולם אחר השינויים של הנגיף. חידוש החיסון נגד שפעת הופך את ההתמודדות מול הנגיף ליעילה יותר בכל חורף מחדש, ועל כן בכל שנה קופות החולים מצטיידות במנות חיסון עדכניות ומחודשות. כדי להתחסן, צריך לקבוע תור מראש וניתן לעשות זאת באמצעות זימון תורים אונליין באופן קל ופשוט. לא ניתן להגיע ולבקש את החיסון ללא תור קבוע מראש אפילו שזה נעשה בכל שנה, בעיקר בגלל ההעדפה לקבוצות סיכון באוכלוסייה ולהעדפה לצוותים רפואיים. קחו בחשבון שאם תמתינו זמן רב מדי, ייתכן שייגמרו מנות החיסון וייקח זמן עד שקופות החולים יחדשו את האספקה.

תופעות לוואי

החיסון נחשב בטוח מאוד ולכן במרבית המקרים לחיסון אין תופעות לוואי. במקרים מסוימים מטופלים יכולים לחוות תופעות לוואי קלות כמו מעט נפיחות או אדמומיות באזור החיסון, חום או כאב בשרירים, אך לרוב תופעות לוואי אלו יחלפו במהירות בתוך ימים ספורים. במקרים קיצוניים, מטופלים עלולים לחוות תגובה אלרגית לחיסון שתתבטא בהקאות, שלשולים, סחרחורות, ועוד. במקרים כאלו יש להתייעץ עם הרופא המטפל או רופא המשפחה לגבי המשך טיפול, בעיקר אם תסמינים אלו מופיעים מיד לאחר קבלת החיסון.

חיסון לשפעת 2021-

מתי מומלץ להתחסן?

מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר אחרי סוף הקיץ ולפני תחילת החורף, בהתאם להצטיידות קופות החולים במנות חיסון ובהתאם להעדפת קבוצות הסיכון וצוותים רפואיים לקבלת החיסון.

האם החיסון של השפעת עוזר נגד נגיף הקורונה?

אמנם לשפעת ולקורונה תסמינים דומים, אבל החיסון של השפעת לא מחסן מפני הקורונה. מאחר שמדובר במחלות שונות עם תסמינים דומים, עלתה השאלה האם ניתן לחלות בשניהם באותו הזמן, אבל נכון להיום לא קיימות הרבה עדויות למקרים כאלה ולכן קשה לקבוע בוודאות.

ומה עושים אם צריך להתחסן אבל נמצאים בבידוד?

יש לסיים את תקופת הבידוד ולהימצא שלילי לנגיף קורונה בבדיקה בהתאם לדרישות קופת החולים. לא ניתן לצאת מהבידוד כדי להתחסן, בעיקר בגלל העובדה שכל חולה מאומת יוכל לסכן את בריאותם של הצוות הרפואי שיקבל ויחסן אותו, של המטופלים האחרים במקום החיסון וכל אדם אחר שייחשף אליו מהרגע שייצא מהבידוד ועד שיחזור אליו בתום החיסון.

מדוע חשוב להתחסן דווקא עכשיו בתקופת משבר הקורונה?

משבר הקורונה גרם לעומסים ולניתוב של משאבים וכוח אדם לטיפול בחולי קורונה, נוסף על העומס שהיה קיים כבר במערכת עוד לפני תחילת המשבר. ככל שאנשים יקדימו ויתחסנו כנגד השפעת, ייתכנו פחות מקרים של אשפוזים וטיפולים דחופים במקרי השפעת וכך יוכלו צוותי הרפואה להתמקד בטיפול בחולי קורונה ובחולים אחרים שאינם חולים בקורונה או בשפעת, אלא מאושפזים מסיבות אחרות. השנה חשוב במיוחד להימנע מלהעמיס על המערכת ככל האפשר, כדי שצוותי הרפואה יוכלו להתמקד במשימתם הנוכחית.

לסיכום, חיסון השפעת חשוב השנה מאי פעם בצל משבר הקורונה, ומומלץ להתחסן בהקדם ולהקדים תרופה למכה, תרתי משמע. התחסנות משמעה תמיכה במערכת הבריאות ובצוותים הרפואיים, תוך שמירה על בריאות הציבור והימנעות מסיבוכים או סכנות בריאותיות שונות. רק בריאות!