תחום רשלנות רפואית הנו תחום סבוך שכולל שלל קטגוריות, אך בין היתר רשלנות רפואית שמיוחסת לרופא המשפחתי נחשבת למאוד נפוצה, וזאת כיוון שהמערכת הרפואית עובדת כצוואר בקבוק, משמע לפני כל הפניה לבדיקה או טיפול מקצועי, יש לעבור אצל רופא המשפחה, על מנת שזה יבחן את המקרה ויבין אל מי עדיף להפנות הלאה. ברגע שהרופא אינו מאבחן כראוי, הבעיה נשארת אצלו ועשויה להוביל לנזק משמעותי שהיה יכול להימנע, לו רק הרופא היה נוהג ברמת הסבירות המתבקשת.
מקרה של רשלנות רפואית
מקרה של רשלנות רפואית יכול לבוא לידי ביטוי כאשר רופא המשפחה אינו מפנה לבדיקות נחוצות, אינו מפנה למומחה, לא מתייחס ברצינות לתלונות ותסמינים, לא עוקב אחר תוצאות הבדיקות, לא מתעכב לגבי ממצאים בעיתיים, בוחר בטיפול תרופתי מבלי להתייחס לארח החיים (או להיסטוריה הבריאותית), בוחר שלא להזמין אמבולנס כאשר המצב דורש זאת, משחרר לבית מטופל במצב בעיתי, לא מעביר הלאה מסקנות רפואיות, אינו בוחן רגישויות וכדומה. לאור הדברים לא חסרים מקרים שמגדירים רשלנות רפואית מצד רופא המשפחה, אך יחד עם זאת לא כל מקרה מהווה עדות מוחצת, ועל כן כאשר מבקשים לברר אם אכן מדובר בתרחיש שכזה, ניתן לפנות הן לעו"ד ייעודי והן למרכז לנפגעי רשלנות רפואית בישראל, כך שבתוך זמן קצר מתאפשר להבהיר סיטואציות – לקבל מידע לנפגעי רשלנות רפואית ולהבין כיצד מומלץ להתנהל.
אחריות מאתגרת
יש להבין שהמעמד של רופא משפחה עשוי לבלבל ועל כן להוביל שלל הכרעות משפטיות לטובתו, וזאת כי לצד העובדה שרופא המשפחה הנו הראשון בשרשרת הרפואית שאליו פונים, והוא הגוף שצריך לקבוע האם לגלגל את המקרה הלאה אל עבר רופא מומחה, גם יש להבין שהרבה פעמים ההנחיה הרפואית הינה להימנע מ"תפישה מתגוננת", משמע מתפישה שמובילה לשלוח לבדיקות ולרופאים מקצועיים כאשר מתעורר הספק הקטן ביותר, ועל כן האבחון הראשוני צריך להיות מאוד מקצועי, כזה שמאפשר לברור את המוץ מן התבן. מכאן שגם אם רופא המשפחה שגה באבחון הרפואי, אין זה אומר שהוא בהכרח אשם ברשלנות.
מבחן ההוכחה
ציינו שקשה להוכיח מקרה של רשלנות רפואית, ובטח כאשר מדובר במקרה של רופא משפחה. עם זאת, המשימה בהחלט אפשרית. כיצד אם כן מתבצע התהליך? צריך להוכיח אם אכן התרחשה רשלנות (בהתאם למבחן "התנהלות הרופא הסביר"), אם אכן התעורר נזק משמעותי ואם אכן קיים קשר בין שני המקרים. על מנת להגיע לשורש האמת יבחנו הנקודות הבאות: מה הוביל את המטופל לפנות לרופא, כיצד הרופא הגיב, אלו בדיקות הוא ביצע, עד כמה הוא בחן לעומק את המטופל ואת המקרה, איזה נזק נגרם וכדומה.
מקרה לדוגמה
רופא משפחה לא אבחן בזמן מחלת לב ועל כן לא הפנה לבית החולים כאשר התעורר הצורך. בעקבות ההימנעות מהפנייה אותה חולה קיבלה שבץ מוחי שהוביל לנזקים משמעותיים. במקרה זה לא רק הרופא נמצא אשם, אלא גם קופת החולים, עובדה שמובילה לציין שלעיתים ניתן לתבוע הן את רופא המשפחה והן גופים נוספים, קרי בית החולים, או קופת החולים.
בעיה לצד מענה
יש להבין שמאחורי רופא משפחה עומדת קופת החולים, משמע גוף גדול שלעיתים מבקש לטייח את הבעיה. עובדה זו עשויה להיות בעייתית ובאותה נשימה חיובית, השאלה כיצד ממנפים אותה. שנסביר? ובכן אם עו"ד מקצועי יאיים לצאת עם המקרה החוצה, אותו מוסד רפואי עשוי להגיע להסדר ואף להעניק את הסכום הנדרש במלואו. עם זאת, עשוי להיווצר מצב הפוך, בו הגוף הרפואי יבקש להערים קשיים, ולו על מנת ששמו יישאר נקי. היכן סיטואציה זו משאירה את הנפגע? בדיוק באותו מקום – תמיד בהתעורר חשד יש להילחם, להשיג צדק ולקבל את שמגיע, ועל כן חשוב ביותר לפנות אל עו"ד מקצועי.